Belastingverhogingen stapelen zich op, met dank aan de VVD

Het college heeft aangegeven hoe ze de extra wensen van Amersfoort bij de herinrichting van Knooppunt Hoevelaken wil gaan betalen. De belastingbetaler is vooral de dupe.

De VVD betaalt een hoge prijs voor deelname aan de nieuwe coalitie. Maar wel over de rug van de Amersfoorters. Voor een tunnel en een extra halve wethouder moeten de liberalen nu de vierde lastenverhoging in vijf weken slikken.

De wethouder Verkeer en Financiën, lid van de VVD, op papier een partij die pleit voor lage lasten, doet het voorstel om de kosten van de extra wensen die Amersfoort heeft bij de herinrichting van knooppunt Hoevelaken, voor 50% af te wentelen op de ozb-betalers. Overigens gaat 75% van het geld naar milieumaatregelen en fietsroutes.

De VVD-er die zich kan herkennen in deze keuzes moet nog geboren worden. Dit voorstel van VVD-er Buijtelaar, komt bovenop de voorstellen uit het coalitieakkoord, waar ook al drie verschillende lastenverhogingen werden aangekondigd.

Allereerst schrapte de coalitie de teruggave van door bewoners teveel betaalde afvalstoffenheffing en rioolrecht. Dat betekent dus een hogere rekening voor de Amersfoortse belastingbetalers.

Tegelijk kondigde de coalitie aan de kosten van het vegen van de straat voortaan te willen betalen uit de afvalstoffenheffing. Daarvoor moet de afvalstoffenheffing ook omhoog.

En als laatste lieten de vier coalitiepartijen D66, PvdA, Groenlinks en VVD al weten van plan te zijn de ozb verder te verhogen, om diverse coalitieplannetjes te kunnen betalen.

Vier keer meer belasting betalen, met dank aan de VVD. En dat omdat de aanleg van een tunnel voor de westelijke rondweg door het coalitieakkoord een stap dichterbij is gekomen (maar nog allerminst een uitgemaakte zaak!), en de mogelijkheid om een extra deeltijdwethouder te kunnen leveren.

Als de VVD wethouders met dit soort plannen blijven komen, zal de achterban zich afvragen of meer VVD wethouders wel zo’n goed idee was…

Roland Offereins © 2014