Angsthazerij VVD kost Amersfoort miljoenen

 
De VVD trekt de steun in voor de bezuiniging op de huisvesting van de gemeente. De besparing van 1 miljoen euro die de geplande renovatie zou opleveren, kan nu niet gerealiseerd worden. Het CDA vreest dat de besparingen nu ten koste gaan van voorzieningen in de stad.


De gemeente moet bezuinigen. Het CDA vindt dat we niet zomaar in voorzieningen moeten snijden, maar eerst kritisch moeten kijken wat er op het stadhuis bespaard kan worden.
Daarom kiest het CDA voor een kleiner stadhuis. 

Door het stadhuisgebouw aan te passen en geschikt te maken voor flexwerken, kan de gemeente een aantal gebouwen, die nu nog in gebruik zijn door ambtenaren, afstoten. Dat levert een besparing op van jaarlijks 1 miljoen euro.

De verbouwing zorgt er meteen voor dat de gemeente veel energiezuiniger wordt. Nu scoort het stadhuisgebouw het energielabel ‘G’. En dat staat helaas niet voor ‘groen’. de verbouwing levert niet alleen een milieuvriendelijker stadhuis op, het bespaart ook flink aan energiekosten.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad, met steun van de VVD, besloten die miljoen te gaan besparen. Daar heeft de VVD nu spijt van. Die partij wil een beslissing nu uitstellen, liefst tot na de verkiezingen. De partij is bang voor de kiezer. 

Voor de renovatie is een investering nodig van ruim 20 miljoen euro. Die wordt echter volledig terugverdiend doordat er veel minder ruimte voor de ambtenaren nodig is en omdat het stadhuis energiezuiniger wordt. Behalve dat de investering wordt terugverdiend, levert het dus nog jaarlijks 1 miljoen besparing op!

De VVD durft dit verhaal niet aan de mensen in de stad uit te leggen.

Het gevolg is dat de besparing van jaarlijks 1 miljoen nu ergens anders gevonden moet worden. Het CDA wil niet dat – doordat de VVD niet durft te kiezen – er meer bezuinigd wordt op Zorg en Welzijn, waarop door Rutte II toch al zo zwaar wordt bezuinigd. 

Ook wil het CDA niet dat door de angst van de VVD bijvoorbeeld de bibliotheek in Hoogland dicht gaat. In tijden dat er toch al zoveel risico’s bestaan, doet nota bene de VVD er een forse schep bovenop!

Klaarblijkelijk is de VVD na Rutte II zo bang geworden, verlamd zelfs, dat die partij zelfs geen maatregelen willen nemen die geld opleveren.
Roland Offereins © 2014