Gratis bus voor 65+

Binnenkort eindigt de proef met gratis buskaartjes voor 65 plussers. Het CDA wil dat de bus voor hen gratis blijft.De afgelopen jaren heeft Amersfoort veel proeven gedaan met het goedkoper of gratis maken van het busvervoer in en rond de stad.

De experimenten met gratis busvervoer zijn uitgevoerd op voorstel van vooral PvdA, Groenlinks en BPA. Alle experimenten zijn mislukt. Niets heeft geholpen om mensen uit de file en in de bus te krijgen.

Niet zo gek. Het probleem van de bus is niet dat hij te duur is, maar dat hij te vol zit, niet vaak genoeg rijdt, en er bovendien te lang over doet. Daar helpt geen prijsverlaging tegen.

De proef met gratis buskaartjes voor 65+ heeft wel een ander (onbedoeld) succes gehad. Veel ouderen, die weinig het huis uit kwamen, maken vaker een ritje naar het centrum of naar familie.

Daarom wil het CDA de gratis buskaartjes handhaven.

Mensen met een handicap kunnen met korting gebruik maken van de regiotaxi. Deze mensen hebben daarvoor een indicatie gekregen. Maar de gemeente geeft ook korting aan mensen die helemaal geen indicatie hebben. Dat zijn veelal dezelfde mensen die nu nog gratis met de bus kunnen.

Voor één en dezelfde groep mensen betaalt de gemeente nu dus twee keer voor een vervoersregeling. De korting voor de regiotaxi voor mensen zonder indicatie kost de gemeente jaarlijks ongeveer 700.000 euro. Het gratis maken van de bus voor 65 plussers kost jaarlijks 400.000 euro.

Het CDA stelt voor om 3 ton te besparen door de regeling voor de regiotaxi te schrappen en de buskaartjes voor senioren gratis te houden.

Roland Offereins © 2014