Vijf redenen waarom ik CDA stem – 5: Oplossingen komen uit het midden

Veel mensen verwachten dat er een nieuw paars kabinet komt. Dat zou zomaar kunnen.
Paars I en II hadden de wind mee. Het ging economisch gezien fantastisch. Het doorvoeren van de op lange termijn onvermijdelijke stelselwijzigingen in de zorg en de WAO konden worden uitgesteld omdat er genoeg geld werd verdiend om de uit de hand lopende kosten te dekken. De ideologische verschillen die PvdA en VVD juist op die punten hebben, konden worden omzeild.

Dankzij de kabinetten Balkenende (vooral het tweede) zijn veel van die stelselwijzigingen toch doorgevoerd. Het puinruimen van Balkenende was pijnlijker en steviger dan nodig was geweest wanneer paars die verantwoordelijkheid op tijd op zich zou hebben genomen.

De paarse partijen zullen nu veel verder moeten gaan dan toen. Grote stelselwijzigingen zijn noodzakelijk, als het om bijvoorbeeld pensioenen en de langdurige zorg gaat. Mocht paars er komen, dan moeten zowel VVD als PvdA flink water bij de wijn doen; veel meer dan bij paars in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Wie slechts afgaat op de ideologische verkiezingsretoriek van Samsom en Rutte, concludeert wellicht dat samenwerking tussen VVD en PvdA onwaarschijnlijk is. Maar als de peilingen werkelijkheid worden is dat vrijwel onvermijdelijk. Een recept voor een hoop teleurgestelde kiezers, die de verkiezingsbeloften weer niet waargemaakt zien worden.

Daarom is het belangrijk dat er een sterk midden is. Het zwakt de ideologische scherpslijperij van de flanken af. De oplossingen van vandaag vind je niet op links of rechts, maar in het midden. Daarom kies ik voor een partij die moeilijke problemen niet voor zich uitschuift, maar aanpakt: het CDA

Roland Offereins © 2014