Vijf redenen waarom ik CDA stem – 4: Europa

Nederland is een handelsland. Dat is al heel lang zo. we zijn voor een zeer groot deel afhankelijk van goede handelsbetrekkingen met het buitenland; met name onze buurlanden. Bovendien zijn er steeds meer grote landen in opkomst zoals China, India, Rusland en Brazilië. Als individueel land heeft Nederland tegenover die landen niets in te brengen. Een eensgezind Europa wel.

Ook ik word chagrijnig als ik zie dat het Eurpees Parlement maandelijks verhuist van Brussel naar Straatsburg. En niet al het geld dat de Europese Commissie te besteden heeft wordt efficient ingezet. Dat moet veranderen. Maar die overheadkosten zijn nog altijd veel lager dan wat we kwijt zouden zijn aan het overbruggen van diverse handelsbarrieres, wanneer er geen Europese Unie zou zijn.

Ja, Nederland is een netto betaler, wij geven meer geld aan Europa dan we er aan subsidies voor terug krijgen. Maar daarbij worden de winsten en  besparingen die bedrijven hebben kunnen realiseren dankzij het bestaan van de unie niet meegenomen.

Griekenland heeft de andere landen in Europa misleid. Daar ben ik ook kwaad over. Het CDA, de CU en de SGP waren destijds de enige Nederlandse partijen die tegen toetreding van Griekenland waren, juist omdat ze er wat betreft corruptie en administratieve vaardigheden niet klaar voor waren.

Maar we zijn wel één Europa. De zuidelijke landen uit de Unie verwijderen verzwakt de unie. We moeten dit gezamenlijk oplossen. In het belang van Nederland. Blijven hangen in de boosheid om het griekse bedrog, zoals PVV en SP doen, is een emotionele reactie die wellicht begrijpelijk is, maar niet verstandig.

Roland Offereins © 2014