Wonen in het beekdal niet ten koste van groen

De gemeente maakt plannen voor de herinrichting van het Heiligenbergerbeekdal, het gebied tussen het Sportfondsenbad en de kinderboerderij De Vosheuvel. In tegenstelling tot wat wordt beweerd, gaan de plannen niet ten koste van het groen in het gebied.Aanleiding voor de plannen is de verplaatsing van het ziekenhuis van de locaties De Lichtenberg en St. Elisabeth naar de Maatweg. Afspraak is dat die verhuizing geen geld mag kosten. Dat betekent dat op de vrijkomende plekken gebouwd moet worden om de verhuiskosten te betalen.

Voor De Lichtenberg is al een plan af en ook aan de Maatweg worrden wat woningen gebouwd. Momenteel buigt de gemeenteraad zich over het Heiligenbergerbeekdal, waarin de St. Elisabeth locatie zich bevindt.

Een groep bewoners heeft zich verenigd in de stichting Heiligenbergerbeekdal. Deze stichting wil dat het hele dal groen wordt.

Onlangs publiceerde het AD reacties van lezers op de plannen van de gemeente. Een lezer schrijft dat de gemeente beter alles bij het oude kan laten, dan op het terrein te gaan bouwen. Een andere lezer vindt dat het gebied volgebouwd wordt.

Het is knap van de lobbyisten rond het Heiligenbergerbeekdal dat ze het voor elkaar hebben gekregen, maar veel mensen lijken te denken dat de bouwplannen in het gebied ten koste gaan van het groen.

Het tegendeel is waar! Na de verbouwing is er meer groen dan nu. Het ziekenhuis met de enorme parkeerplaats en het zwembad verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen woningen, maar ook meer groen.

En dat is nu juist het mooie van de plannen. Er komt meer groen en het kost niets. Je zou denken dat iedereen daar blij van wordt, maar de stichting is niet tevreden. Het dal moet helemaal groen, wat het ook kost

Natuurlijk is dat ook mogelijk, maar daar is heel veel geld voor nodig. De gemeentelijke belasting zou voor één jaar verdubbeld moeten worden om de kosten te betalen.

Dat lijkt me niet redelijk. Er is wat mij betreft dan ook geen goede reden om de afspraak te schenden dat de verhuizing van het ziekenhuis met gesloten portemonnee gaat.

Roland Offereins © 2014