Subsidiëren film is slecht plan

Vorige week heb ik kritiek geleverd op het besluit van Groenlinks wethouder Eerdmans om 80.000 euro uit te trekken om scholieren gratis naar de film van Al Gore over de gevolgen van de klimaatverandering te laten kijken.Vanuit de stad heb ik hierover veel reacties ontvangen. Mensen die een negatieve reactie stuurden, beschuldigen mij ervan geen hart voor het milieu te hebben.

Mijn milieustandpunt heeft niets met mijn kritiek op het besluit van Eerdmans te maken. Ik vind het een slechte zaak dat alléén deze film, die een politieke lading bevat, in aanmerking komt voor subsidie.

Daarmee geeft de wethouder met belastinggeld nadrukkelijk de ruimte aan een bepaalde politieke opvatting, zonder diezelfde ruimte aan andere opvattingen te bieden.

Ter vergelijking: hoe zou u het vinden als Balkenende zou besluiten om alleen de conservatieve Edmund Burke stichting een subsidie van 5 miljoen te geven, omdat daar zulke goede ideeën voor de samenleving vandaan komen?

Nou betwijfel ik of Balkenende iets met de stichting heeft, maar daar gaat het niet om. De kritiek zou massaal zijn.

Ik vind het prima dat de wethouder milieubewustzijn wil vergroten, maar geef de scholen alsjeblieft de vrijheid om de wijze waarop ze dat doen zelf in te vullen.

Roland Offereins © 2014