Huurhuizen eerlijker verdelen

Mensen die actief zoeken naar een huurwoning moeten eerder een huis toegewezen krijgen. Deze week heb ik een voorstel gedaan om de manier waarop de sociale huurwoningen worden verdeeld te verbeteren.

Op dit moment telt alleen hoe lang je al ingeschreven staat. Het maakt niet uit of je in die tijd ook echt op zoek bent geweest. Iemand die al zeven jaar op de lijst staat, maar nu voor het eerst reageert op een woning, krijgt voorrang op iemand die al twee jaar, dag in, dag uit, bezig is een huis te krijgen. Dat is geen eerlijke regeling.

De huidige regels zorgen ervoor dat mensen zich voor de zekerheid inschrijven, ook al hebben ze geen woning nodig. Ik begrijp dat goed. Het is de enige manier om snel aan een woning te komen in Amersfoort wanneer je alleen sociale huurwoningen kunt betalen. Toch zou het eerlijker zijn wanneer mensen die het langst echt op zoek zijn naar een huis als eerste worden geholpen.

Mijn plan is een puntensysteem, waarbij je punten krijgt voor de duur dat je bent ingeschreven, maar ook voor elke week dat je reageert op tenminste één van de aangeboden woningen. Als je nu al bent ingeschreven krijg je de punten volgens je huidige inschrijfduur. Dat voordeel raak je dus niet kwijt.

Krijg je een woning aangeboden, maar weiger je die vervolgens, dan krijg je een forse puntenaftrek. Dat is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat mensen alleen maar op woningen reageren om punten te verzamelen, terwijl ze helemaal niet van plan zijn in één van die huizen te gaan wonen.

De informatie van Woonkompas over de beschikbare woningen moet dan wel een stuk beter dan nu het geval is. Je moet wel weten waarop je reageert. Een korte omschrijving en een foto van de voordeur is niet voldoende. Denk bijvoorbeeld aan foto’s en omschrijvingen zoals je bij de website Funda ziet, maar dan zonder de verkooppraatjes. Dan heb je een redelijk beeld van de woning waarop je reageert.

Mijn voorstel lost het gebrek aan beschikbare huurwoningen niet op, maar maakt de toewijzing wel eerlijker.

Er worden ook nog altijd te veel woningen toegewezen aan mensen met een urgentieverklaring. En er zijn ook nog altijd veel mensen die in een sociale huurwoning wonen, terwijl ze vanwege hun inkomen best in de vrije sector kunnen huren of kopen. Die mensen houden woningen bezet die anderen hard nodig hebben. Ook daar wil het CDA wat aan doen.

Roland Offereins © 2014