Afkoop Smink kost Amersfoorters geen geld

Deze stelling van mij stond vandaag in het AD/AC. Ik reageerde hiermee op een onjuiste veronderstelling dat de afkoopsom Amersfoorters honderden euro per persoon zou kosten. De afkoopsom van 13.2 miljoen euro (en geen 18 miljoen zoals in de krant stond), wordt helemaal niet op inwoners verhaald. Uit de reacties op mijn bericht blijkt dat het niet iedereen duidelijk is wat ik bedoel. Daarom volgt hier een toelichting.

Om te voorkomen dat dit bedrag uit de gemeentekas (en dus uit de portemonnee van belastingbetalers) moet worden opgehoest is afgesproken dat een alternatieve financiering wordt gerealiseerd. Waarschijnlijk betekent dat er gebouwd gaat worden. Men heeft berekend dat daar ongeveer 2000 huizen voor nodig zijn. Door de afkoopsom worden de bouwkosten dan per huis 6600 euro hoger.

Mensen kunnen zelf besluiten of ze bereid zijn die prijs te betalen voor een huis. Dat is een vrije keuze. Niemand hoeft medelijden te hebben met die kopers.

Bovendien verwacht ik dat niemand iets merkt van die 6600 euro. Projectontwikkelaars vragen voor een huis wat ze in de markt kunnen krijgen. Daarbij zijn de bouwkosten van een huis niet zo belangrijk. Als zij huizen voor 2,5 ton kunnen verkopen halen ze echt geen 6600 euro van de prijs af als de bouwkosten lager zouden zijn. Omgekeerd zullen ze geen 6600 bovenop de prijs doen, als er geen mensen zijn die bereid zijn dat bedrag te betalen.

Of de kosten aan de kopers worden doorberekend of niet, de Amersfoortse belastingbetaler kost het geen cent.

Roland Offereins © 2014