Het parkeerfonds – deel 3: de verborgen kosten van de politie

De gemeente heeft een contract met Parkeerservice Amersfoort voor allerlei zaken die met parkeren te maken hebben, zoals de controle van betaald parkeren en het uitschrijven van boetes.Parkeerservice kan taken vervolgens weer door anderen laten uitvoeren. In Amersfoort schrijft de politie de bonnen.

In september 2004 vertelde de burgemeester blij te zijn dat het contract met de politie is getekend. En, voegde ze eraan toe, de afspraken met de politie passen binnen de overeenkomst die de gemeente met Parkeerservice heeft gemaakt. En dat klopt niet, blijkt nu.

In de overeenkomst met Parkeerservice staat dat de controles dusdanig moet zijn dat er een betalingsbereidheid van 90% gerealiseerd wordt. Dit moet een bedrag van 2,45 miljoen euro opleveren.

Deze afspraak vervalt, wanneer de politie de controles uitvoert. De politie garandeert een betalingsbereidheid van maximaal 85 procent.

De gemeenteraad is akkoord gegaan met het voorstel van de burgemeester om de controles door de politie te laten uitvoeren, maar dat dit nog eens € 136.000,- zou kosten, vertelde ze er niet bij.

Roland Offereins © 2014