VVD en D66 winnaars in nieuw college

Vandaag presenteerden BPA, Groenlinks , D66 en VVD zich als de nieuwe coalitie. Van de ambities van Groenlinks is vrijwel niets overgebleven en de BPA zal moeite hebben de extra ‘geldverspilling’ die de vier partijen in het Heiligenbergerbeekdal aankondigden te verdedigen. Vooral de programma’s van D66 en VVD waren terug te vinden in de speeches van de vier woordvoerders bij de presentatie van vanavond. (klik hier voor de uitzending)

Het coalitieakkoord is nog niet bekend, maar Stoelinga (BPA), Vogels (VVD), Van den Berg (D66) en Van ’t Erve vertelden wat voor hen kernpunten zijn uit het op 13 april te presenteren programma.

Groenlinks moet vooral incasseren. De westelijke rondweg komt er; bezuinigingen worden niet verzacht door eventuele lastenverzwaring en de speciale behandeling van allochtonen ten behoeve van integratie is afgelopen: elke Amersfoorter wordt gelijk behandeld.

Allemaal punten overigens waar ik het als CDA’er van harte mee eens ben, maar voor Groenlinks moet dat erg pijn doen. De enige compensatie is dat wethouderskandidaat Van ’t Erve drie keer het woord duurzaamheid in zijn toespraakje mocht gebruiken. Een erg magere score.

De BPA heeft een probleem. Noemde de partij in haar verkiezingscampagne de afkoop van de baggerstort bij Vathorst ‘geldverspilling’; deze coalitie doet daar doodleuk een schepje bovenop.

De partijen schrappen de geplande nieuwbouw op de plek van het St. Elisabeth ziekenhuis. Die is nodig om de kosten van de verhuizing van de ziekenhuizen deels te compenseren. Kosten 18 miljoen euro.

Omdat de BPA Vathorst-West ook al niet wilde bebouwen om de afkoop te compenseren, moet de partij een gat van 40 miljoen euro zien te dichten. Dat wordt een hele klus als je je realiseert dat de gemeente vanwege de aangekondigde landelijke maatregelen ook al 20 miljoen euro extra moet bezuinigen. Het kan niet anders of de partij gaat verkiezingsbeloften breken.

De gesproken woorden over bestuurstijl en de relatie tussen stadhuis en inwoners pasten naadloos bij D66 en de VVD zal tevreden zijn over de concrete resultaten: minder vergunningen, beperken van de invloed van de welstandscommissie, een westelijke rondweg en  geen hogere belastingen, het is een mooi resultaat voor de liberalen.

Een logisch resultaat overigens van de onderhandelingen overigens, want D66 en VVD zaten in een riante positie. In elk denkbeeldig lijstje van coalitiepartijen kwamen deze twee namen voor. Dat geldt zeker niet voor BPA en Groenlinks.

Opvallend was dat geen van de partijen inhoudelijk inging op de noodzakelijke bezuinigingen. De gesproken woorden krijgen dus pas echt betekenis als die opgave is uitgewerkt.

Volgende week dinsdag is de presentatie van het coalitieprogramma en de wethoudersploeg van vier wethouders. Dan wordt de balans opgemaakt.

1 Comment

  1. Ik herinner me dat Sebastiaan zeker 10 keer duurzaam mocht zeggen. En dat vind ik een verdienstelijke score!

Comments are closed.

Roland Offereins © 2014