Straatnaamborden in Stadstuin: de kloof in beeld

In het wijkdeel De Stadstuin in Nieuwland zijn de straatnaamborden niet te lezen. Om onbegrijpelijke redenen heeft men gekozen voor een grijze achtergrond met lichtgroene letters. Alleen van heel dichtbij en met voldoende licht zijn de letters van hun achtergrond te onderscheiden.U zult denken dat ik overdrijf, maar als u er zelf wel eens bent geweest weet u dat dat niet het geval is. Bewoners klagen al veel langer, maar in juni 2004 heeft de gemeente erkend dat de borden ongeschikt waren en vervangen moesten worden.

De gemeente heeft zich lange tijd verscholen achter het feit dat de Stadstuin nog niet door de projectontwikkelaar is overgedragen aan de stichting die de buurt gaat beheren en waar de gemeente onderdeel van is.

De projectontwikkelaar was dus degene die voor de vervanging opdracht moest verlenen. Maar die heeft formeel voldaan aan de door de gemeente opgestelde voorschriften en weigert voor de kosten op te draaien.

Het resultaat is dat meer dan 14 maanden nadat alle partijen erkend hebben dat ze vervangen moeten worden, de onleesbare borden nog altijd op hun plek staan.

Omdat de betreffende ambtenaar vorig jaar september toezegde dat de borden in het voorjaar van 2005 vervangen zouden zijn, heb ik destijds besloten geen schriftelijke vragen te stellen. Nu de herfst van 2005 voor de deur staat en er slechts één bord bij wijze van proef is vervangen is het mooi geweest. Vandaag heb mijn vragen alsnog op de bus gedaan.

Ambtelijk onvermogen – deze zaak is daarvan een pijnlijk voorbeeld – is een belangrijke oorzaak van de kloof die gaapt tussen openbaar bestuur en burgers. Niemand begrijpt en accepteert dat voor iets eenvoudigs als het vervangen van straatnaamborden zoveel tijd nodig is.

Het wordt hoog tijd dat het gemeentelijke apparaat prioriteit aan dit soort zaken stelt.

Download de brief met de schriftelijke vragen

Roland Offereins © 2014