Het leiderschap van de PvdA

Vandaag staat in de Amersfoortse Courant iets wat al enige tijd bekend was: Fehti Killi stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Killi is na de collegecrisis eind 2003 uit de raad vertrokken toen de rest van de PvdA fractie niet met hem verder wilde.De aanleiding hiervoor was niet, zoals in de AC en op RTV Utrecht te lezen is, dat Killi een motie van wantrouwen tegen CDA wethouder Geluk steunde. Het ging juist om een CDA motie van wantrouwen tegen het toenmalige college vanwege het (slechte) functioneren van VVD wethouder Van der Werff!

Of Killi een goede kans maakt kan ik niet inschatten, maar dat het een interessante strijd wordt staat wel vast. Niet alleen huidig fractievoorzitter Parmaksiz is zijn tegenstander, hij moet het ook opnemen tegen Ramon Smitz Alvarez.

Ramon heeft zijn kandidatuur nog niet formeel bevestigd, maar dat heeft alles te maken met het buitengewoon goede gevoel voor publiciteit van de jonge PvdA-er. Door er nu nog wat onduidelijkheid over te laten bestaan en aan te kondigen volgende week met mededelingen hierover te komen weet hij zich verzekerd van twee keer aandacht van de pers.

Een ander aspect dat deze strijd interessant maakt is een mededeling die vandaag vanuit het stadhuis kwam. PvdA-wethouder Jan de Wilde is niet beschikbaar voor een nieuwe termijn. Hij gaat na zijn wethouderschap voor SchipperBosch Vastgoed werken.

Gezien de huidige peilingen en de invloed van het landelijke politieke sentiment op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is het niet onwaarschijnlijk dat de PvdA één van de grote partijen blijft. De sociaaldemocraten zullen dus naar verwachting op zoek moeten naar – tenminste één – nieuwe wethouderskandidaat.

Bij de PvdA zit de lijsttrekker na de verkiezingen in de gemeenteraad. Of de twee verliezers van de strijd in aanmerking kunnen komen voor het wethoudersambt is nog maar de vraag.

De drie geven met hun kandidaatstelling in feite aan het wethoudersambt niet te ambiëren. Bovendien, wil je als partij iemand waarin je het niet ziet zitten als leider wel op de wethoudersstoel hebben?

Ik weet het, het zijn twee verschillende functies, maar een wethouder trekt veel meer de aandacht dan een fractievoorzitter. Op dit moment is wethouder De Wilde aanzienlijk bekender in de stad dan fractieleider Parmaksiz. Een wethouder bepaalt dus veel meer het beeld dat van een partij in de media wordt geschapen dan de fractievoorzitter.

De kans dat de PvdA een wethouder van buiten de Amersfoortse politiek voordraagt is dus aanzienlijk. Het zou een novum zijn voor Amersfoort. Tot nu toe komen alle wethouders nog voort uit de gemeenteraad.
Ik ben erg benieuwd wie het nieuwe gezicht van de PvdA gaat worden.

Roland Offereins © 2014