BPA voor inspraak, maar ’t mag niks kosten

Amersfoort zoekt een nieuwe burgemeester. De fractievoorzitters van alle partijen steunden het voorstel om ook inwoners van de stad te vragen welke kenmerken van een burgemeester van belang vinden. Alleen de SP maakte een uitzondering. De VVD was niet enthousiast maar stemde wel in.

De totale kosten komen uit op 75 duizend euro. Waarvan maximaal 35 duizend voor de stadsraadpleging. Dat was al bekend toen de voorzitters instemden, maar nu er zowel in de stad als landelijk ophef over de kosten is ontstaan, haken partijen af.

Vooral Hans van Wegen van de BPA maakt het bont. In de fractievoorzittersvergadering was hij nog erg voor het voorstel. Veel partijgenoten van hem vinden het echter zonde van het geld. Nu schreeuwt Van Wegen om het hardst dat het een slecht plan is.

Een zoektocht naar een goede directeur kost een gemiddeld bedrijf aanzienlijk meer aan headhunterskosten, maar daar gaat het me nu niet om.

De BPA schreeuwt altijd van de daken dat inspraak door inwoners zo belangrijk is. Nu is de partij opeens verrast dat zoiets geld kost.

Ik hoop maar dat de BPA niet met alle voorstellen zo omgaat. Stel dat ze pas na 3 maart ontdekken dat het geld kost om extra wijkagenten aan te stellen. 

De BPA is wel uniek. Ik ken geen andere partij die vóór de verkiezingen een verkiezingsbelofte (meer inspraak) breekt. Dat belooft nog wat voor de periode ná 3 maart.

Of zou het zo zijn dat Van Wegen zonder steun van zijn fractie deelneemt aan de fractievoorzittersvergadering? In dat geval verzoek ik de BPA om voortaan een voorzitter aan te stellen die wel door zijn fractie serieus genomen wordt.

Het CDA vindt overigens dat de benoeming van een burgemeester geen onderwerp mag zijn van politieke spelletjes. Daarom trekken wij de steun voor de inwonersraadpleging in.

Jammer voor de nieuwe burgemeester. Hij of zij zal het moeten doen met de beoordeling van een klein groepje fractievoorzitters.

Roland Offereins © 2014