Strengers (2)

Het belooft een heet avondje te worden, aanstaande dinsdag. De motie van wantrouwen tegen wethouder Paul Strengers beheerst momenteel de wandelgangen in het stadhuis, of althans een flink deel daarvan.De Amersfoortse Courant warmt zich ook al lekker op. Zowel gisteren als vandaag was er al over te lezen. Over het CDA meldde de AC dat het er op leek dat wij Strengers in het zadel willen houden en ook was te lezen dat de partij van Strengers zelf, de VVD, verdeeld zou zijn over het aanblijven van hun wethouder.

Het eerste is allerminst zeker. We spreken er morgen nog over in de fractie, maar de uitkomst van dat overleg staat helemaal nog niet vast. Het tweede, de mogelijke verdeeldheid bij de VVD, speelt, bij mij althans, een grote rol. Als de VVD zelf al niet overtuigd is van de kwaliteiten van hun wethouder, waarom zou ik dat dan wel zijn?

Voor mij geldt vooral: kunnen de VVD en Strengers mij overtuigen dat hij daadwerkelijk het beste is wat de VVD te bieden heeft voor die post. Zoals ik al eerder heb aangegeven zit ik niet op een bestuurscrisis te wachten en weer een formatieronde is wel het laatste wat we kunnen gebruiken. Mocht de positie van Strengers onhoudbaar blijken, dan doet de VVD er verstandig aan een wissel uit te voeren.

Raphael Smit suggereert op zijn website dat fractievoorzitter Ruud Luchtenveld, die al eerder wethouder Ruimtelijke Ordening is geweest, Strengers’ portefeuille het beste zou kunnen overnemen. Luchtenveld is echter ook Tweede Kamerlid voor de VVD en ik betwijfel of hij dat zal willen opgeven voor een slechts één jaar durend wethoudersschap. Mijn liberale collega’s zijn deze week niet te benijden.

Roland Offereins © 2014