Het politieke gevoel van wethouder Strengers

Vanavond stond een conceptbrief op de agenda van de raadscommissie Bestuurlijke Zaken. Deze brief zal gestuurd gaan worden naar bewoners van de Aletta Jacobslaan. Zij hebben de Raad om een reactie gevraagd, naar aanleiding van uitspraken van wethouder Strengers (VVD).
Strengers liet in de krant optekenen dat een bepaalde mogelijke route van de Westtangent via de Aletta Jacobslaan kon lopen. Er zouden slechts enkele huisjes weggehaald moeten worden, volgens Strengers.

De bewoners vinden van wel, maar ik ben van mening dat de uitspraak op zich de waarde van de huizen niet doet dalen. Immers, dat de Aletta Jacobslaan onderdeel van een mogelijke route is was al bekend en de woorden van Strengers doen er niets aan af en voegen daar niets aan toe.

De uitspraak is wel denigrerend en kwetsend en gaat volledig voorbij aan de gevoelens van de bewoners. En dat kan natuurlijk een keer gebeuren, maar wie de uitspraken en gedragingen van Strengers de afgelopen tijd heeft gevolgd, weet dat deze uitglijder niet op zich staat.

Hij mag zich graag verschuilen achter juridische termen en lijkt af en toe de kern van de zaak volledig te missen. Met name als die kern zijn omgang met stadgenoten of raadsleden betreft, want inhoudelijk is er niet zo veel op aan te merken.

Een pijnlijk voorbeeld van gebrek aan politiek inzicht is ook de kwestie rond de verplaatsing van een varkenshouderij van Vathorst naar Hoogland-West. Dit onderwerp stond onlangs op de agenda van een commissievergadering, omdat raadsleden over de zaak wilden spreken.

Omdat de beslissing een zaak van het College is nam Strengers, nog geen 24 uur voorafgaand aan de vergadering, een beslissing over de vervolgstappen. Hoewel hij formeel gelijk heeft, is het natuurlijk oliedom van Strengers om zo’n besluit te nemen terwijl dit onderwerp de volgende dag besproken zal worden.

Niet veel later kwam dit onderwerp ter sprake in een gemeenteraadsvergadering. Strengers moest een aantal vragen over dit onderwerp beantwoorden. Er volgde een ellenlang betoog over de historie van de kwestie (die iedereen zolangzamerhand wel kende) omdat we er anders ‘niets van begrijpen’ zouden.

Vermaningen van raadsleden en burgemeester om hiermee te stoppen negerend, breide Strengers een tien minuten durende historische verhandeling in elkaar. Hij deed dat op zijn kenmerkende, slaapverwekkende, wijze, zodat slechts de al maar stijgende verbazing om het schrijnende gebrek aan politiek gevoel ons wist wakker te houden.

En zo zijn er wel meer voorbeelden te noemen. Het functioneren van Strengers komt op 1 februari tijdens de raadsvergadering aan de orde en een motie van wantrouwen zal vast de binnenzak van enkele oppositieleden sieren. Fractievoorzitter Mol van GroenLinks zit echter, zei hij vanavond, niet te wachten op nog een politieke crisis in onze stad, en daar ben ik het mee eens.

Dat Strengers het beste was wat de VVD te bieden had, nadat zijn voorganger om vergelijkbaar politiek gestuntel het toneel had moeten verlaten, is maar moeilijk voor te stellen. Maar als dat wel zo is dan moeten wij en vooral Strengers zelf, er maar het beste van maken.

Roland Offereins © 2014