Kerstreces

Na een maandje stilte op deze plek is het vanaf nu weer de hoogste tijd om de draad weer op te pakken. Ik ben overigens niet weg geweest, maar na de gemeenteraadsvergadering van 21 en 22 december had ik de behoefte de boog wat te ontspannen.De meeste raadsleden hebben die behoefte, maar er zijn een paar uitzonderingen. Met de verkiezingen in het vooruitzicht (de verkiezingen, denkt u, die zijn toch pas in 2006? Dat klopt, maar de spanning begint al voelbaar te worden in de raadszaal) is er wel wat opvallende activiteit waar te nemen.

Zo werpen Van Wegen en Van Vliet van BPA/A.cc zich op als klachtenbemiddelaars. Dat de, onafhankelijke, landelijke Ombudsman deze taak voor Amersfoort al naar volle tevredenheid uitvoert, maakt ze niets uit. Dat zij geen rechtsmiddelen hebben om de gemeente te dwingen anders te handelen, anders dan hun minderheidsstem in de raad, doet evenmin niet ter zake. Deze twee, onpartijdige, raadsleden zullen de stad wel even redden van de ondergang die gemeente heet.

Raphael Smit gaat op zijn weblog ook onverstoorbaar verder. Dat ook hij de verkiezingen ziet naderen is tussen de regels door te lezen. Hoewel hij af en toe een aantal wethouders er behoorlijk van langs geeft (sommigen maken het er ook wel naar), kruipt hij met zijn meer inhoudelijke bijdragen langzaam weer wat dichter tegen de visie van het college of die van de collegepartijen aan.

De boodschap is duidelijk: bent u die teleurgestelde kiezer die het vertrouwen in de politiek volledig kwijt is, breng dan uw proteststem uit op Van Wegen. Heeft u nog wel vertrouwen in de politiek, maar niet in de huidige bestuurders: Smit staat voor u klaar.

En het CDA? Wij proberen onze verkiezingsbelofte waar te maken. En als u ons verkiezingsprogramma voor deze periode er op naslaat, dan zult u zien dat veel van onze wensen inmiddels werkelijkheid zijn geworden of dat er momenteel hard aan gewerkt wordt om ze te realiseren. Dus met frisse moed ga ik ook het komende jaar weer aan de slag.

Roland Offereins © 2014