Busje komt zo?

Vandaag is in de Amersfoortse Courant te lezen dat er vanaf 12 december aanzienlijk minder bussen in de stad zullen rijden. Connexxion versobert de dienstregeling omdat de rijksbijdrage voor het openbaar vervoer fors minder wordt en we in de Gemeenteraad besloten hebben dat kortingen van de rijksoverheid in principe niet door gemeentelijk geld gecompenseerd worden.Naar mijn mening een goed principe, stel dat deze korting aangevuld zou worden door de lokale belasting verder te verhogen, dan wordt de gemeente verantwoordelijk gehouden voor bezuinigingen die door de regering worden opgelegd. Overigens maken we bij de komende begroting een uitzondering voor het armoedebeleid in Amersfoort, want dat vinden we te belangrijk, maar dat terzijde.

Terug naar de busdiensten. Er gaan dus lijnen verdwijnen, er worden er twee samengevoegd en de bussen zullen minder vaak rijden. Maar gelukkig, ik schreef er 9 oktober op deze plek ook al over, er komt een gratis buslijn in Amersfoort!

Vanuit Nieuwland met de bus naar Emiclaer is er straks niet meer bij, maar je kunt wel gratis naar de binnenstad. Da’s tenminste nog iets, maar het leg het maar eens uit aan iemand uit één van de andere wijken, de straks vaak een half uur langer op de bus moet wachten.

Een extra reden dus om van het gratis OV af te zien. Aan de ene kant gratis buskaartjes weggeven en op een andere plek snijden in het aanbod vanwege de kosten, wie begrijpt dat nog?

Bovendien heb ik begrepen dat een proef met gratis OV elders in het land wordt gestopt. Er gaan wel meer mensen met de bus, maar het autogebruik neemt niet of nauwelijks af. Er is daar precies gebeurd waar ik hier ook bang voor ben: mensen gaan nu met de bus die anders thuis zouden zijn gebleven of met de fiets zouden zijn gegaan. En dat kan toch ook niet de bedoeling zijn.

En mocht het project toch succesvol blijken, dan is het niet waarschijnlijk dat we ons continuering kunnen veroorloven, zeker nu er vanuit Den Haag gekort wordt. Je wekt er dus valse verwachtingen mee.

Niet doen dus, die kostenverslindende experimenten als je niet eens in staat bent de basisvoorzieningen in stand te houden.

Roland Offereins © 2014