Amersfoort door de ogen van een buitenstaander

Vandaag moest ik naar Kopenhagen voor het geven van een training aan medewerkers van Philips DAP, de divisie die o.a. de Senseo’s en de scheerapparaten verkoopt. Sommigen mensen denken dat zo’n business trip een leuk uitje is, maar daar denk ik in dit geval anders over.

Om 4.00 uur op, nu om 17.40 uur mag ik op de Kopenhagense luchthaven nog twee uur wachten voordat vlucht SK 549 hiervandaan vertrekt en als ik om 22.00 uur weer binnen de Amersfoortse stadsgrenzen ben is de snelweg van de luchthaven tot het bedrijventerrein alles wat ik van Denemarken heb kunnen zien.

De cursisten overigens, kwamen behalve uit de Deense hoofdstad ook nog uit Oslo en Hamburg. De dame uit de noordduitse stad vertelde dat ze een half jaar in Amersfoort gewoond heeft. Dit lijkt iets toevalliger dan het in werkelijkheid is, immers het regiokantoor van Philips DAP (voor de ‘regio’ Nederland) staat immers aan onze Stationsstraat. Uiteraard wilde ik graag haar mening over onze stad peilen.

Ze vond Amersfoort een geweldig stadje. Prachtige historische binnenstad, leuke festivals, sfeervolle kroegen en de gezelligheid in het centrum tijdens koopavond herinnerde zij zich; bovendien is het zo lekker centraal gelegen. Als ze weer in Nederland moest gaan wonen zou ze zeker weer voor onze stad kiezen.

Twee zaken echter vond ze iets minder: De mogelijkheden om gestoffeerde woonruimte te vinden waren wel heel beperkt en het ontbreken van een disco vond ze wel erg vreemd. Over het eerste kon ik niet oordelen, daar heb ik me nog nooit mee beziggehouden, maar met het tweede ben ik het hartgrondig eens.

Die twee minpuntjes deden echter nauwelijks aan haar enthousiasme af. Bijzonder, bedacht ik mij zoeven, dat de eerste de beste buitenstaander die recht van spreken heeft zo positief over Amersfoort kan zijn maar dat ik zelden of nooit een stadgenoot tegenkom die in dezelfde mate warme gevoelens voor zijn woonplaats uitspreekt.

Misschien is het een leuk ideetje voor het volgende burgerjaarverslag of ander Amersfoorts promotiemateriaal om testimonials van mensen als mijn Duitse cursiste op te nemen.

Roland Offereins © 2014