Winnaars hebben niet meer recht op collegedeelname dan verliezers

Veel mensen maken er een punt van dat de SP niet is uitgenodigd voor deelname aan een coalitie. Ook deze week betoogt een aantal betrokken stadgenoten in Amersfoort Nu dat de SP vanwege de verdubbeling in zetelaantal meer betrokken zou moeten worden bij de onderhandelingen.

Wat een onzin! Het gaat niet om winnen of verliezen, maar om de grootte van het electoraat. VVD en PvdA mogen dan aanhang verloren hebben, maar de VVD is nog steeds groter en de PvdA is even groot als de SP. De suggestie dat het de wil van de kiezer is dat de SP in het college moet is echt nergens op gebaseerd.

Dé kiezer bestaat sowieso niet, en uit de verkiezingsuitslagen van de afgelopen jaren blijkt dat hij zeker niet één wil heeft.

Wanneer we winnen of verliezen belangrijker maken dan de grootte, dan laat je zwevende kiezers dus zwaarder wegen dan trouwe kiezers. Het zijn immers de zwevers die voor het leeuwendeel van zetelwinst en -verlies zorgen.

Dat gaat volledig in tegen het principe dat elke stem even zwaar weegt. Ondemocratisch dus.

D66, VVD, CU en PvdA kunnen op een ruime meerderheid van het electoraat rekenen. Als er onder de kiezers van deze partijen mensen zijn die eigenlijk vinden dat de SP in het college thuishoort, dan hadden ze op de socialisten moeten stemmen.

 

Roland Offereins © 2014